Tomaten-test

 

VTV dongenseweg viert haar 50-jarig jubileumjaar met een tomatensmaak-proeffeest van dat jaar gekweekte oude rassen zaadvaste tomaten. In de discutafel podcast vertellen zij hierover in aflevering 34: adequate tomatenpraat

Jacko: “De tomaat, een sociaal bindmiddel. We hebben iets moois opgezet op de dongenseweg en wij willen de zaadjes graag delen met belangstellenden via discutafel.” Klik hier.

 

Zaadpakketje 1
Gekweekt door: Hans de Wit
Soorten: Van de Kolb, Russian Black, Wendy, Goldkirsch, Eros.

De Kolb is een grote vleestomaat met een goede smaak. Lekker om mee te koken. Smaak is fijn en echt ‘tomatig’
De Goldkirsch is een kleine, gele kerstomaat met een frisse smaak en een grote opbrengst. Rose rood van kleur.
De Wendy is een sappige, frisse tomaat. Geel. Tussen kerstomaat en ‘gewone’ tomaat in. Goede opbrengst.
De Eros is een tomaat waarvan mijn kleinkinderen niet geloofden dat het een tomaat was, omdat hij erg op een paprika lijkt.Geeloranje. Zoet, maar naar mijn smaak te weinig sap. Vrij droog. Lang en veel qua opbrengst.
Russian Black is mijn favoriet qua smaak. ‘Biefstukachtig’ De schil is vrij hard, maar makkelijk te verwijderen (of je spuugt hem weer uit), maar het vruchtvlees is super. De tomaat kleurt van rose rood naar donker (zwartachtig).

Op de foto: links: black russian, onder rechts en links: eros, links middelgrote gele: wendy, midden: de grote is de kolb en de rest de goldkirsche.


Zaadpakketje 2
Gekweekt door: Jacko, samengesteld door Marie-Jeanne

zaadjes met een mooi verhaal:
Hij heeft in de jaren 80 biologisch tuinieren geleerd bij de Es in Haaren
deze tuin is in principe een Chadwick tuin. Hij zei: deze zaadjes zijn net “zaadjes van mijn opa “want Chadwick was de leeraar van mijn leeraar hier heb ik een mooie film van Allen Chadwick gevonden ,net de laatste van de klassieke oratoren maar dan met een echt goed verhaal: https://youtu.be/v0snRwPV7Dg

Bij deze Chadwickzaadjes heb ik de wapsipinicon peach zaadjes gedaan (de amish geven hun dochters deze zaadjes als onderdeel van de bruidsschat) en van Hans in 1 pakketje de kolb en in het 2e pakketje de russian black.


Zaadpakketje 3
Gekweekt door: Marie-Jeanne Simons
Soorten: Marzano2, Early siberian, Huan che chloe

Via de velt grote tomatentest in 2017 in Nijmegen heb ik deze 2 tomaten gekweekt:
Marzano2: een langwerpige rode tomaat met een mooi puntje (deze naam was ik eerder op mijn zoektocht als buitentomaat tegengekomen).
Early siberian: een rode tomaat met de vorm zoals een vleestomaat

In mijn zoektocht naar enigszins regenweer-bestendige tomaten vond ik deze geweldige gele wondertjes bij vreeken’s zaden:
Wapsipinicon peach: een historische middenmaat struiktomaat (deze kiemt langzaam en wordt niet gedieft). De amish geven hun dochters deze zaden als onderdeel van hun bruidsschat.

Via plant world seeds heb ik de huan che chloe uitgekozen op de tomaten smaak test bij het jubileumfeest van onze Volkstuindersvereniging Dongenseweg te Tilburg. Deze gele tomaat met een geweldige “zing “kiemt langzaam en de plant is prachtig krachtig.

(voor de goede orde: ik ben niet zo’n geweldige kweker en heb die regenbestendigheid van die eerste 2 niet echt kunnen bewijzen)

Op de foto: Huan che chloe links, Eros midden en Marzano2 rechts.